Arduino Kartı Detayları
ATmega8, ATmega168, ATmega328 Mikroişlemci: ATmega; yüksek performanslı, düşük güç tüketimine sahip 8 bitlik bir mikrodenetleyicidir. Değişik boyutlarda SRAM, EEPROM ve FLASH belleğe sahiptir. FLASH belleğe 10000 defa yazma/okuma yapılabilmektedir.
131 adet, çoğunluğu tek çevrimde çalışan güçlü bir komut setine sahiptir. 20 MHZ’e kadar hızı desteklemektedir. ATmega tamamıyla statik bir mikrodenetleyici olarak karşımıza çıkmaktadır. ATmega’yı uyku moduna getirdiğinizde, saat durur ve ATmega uyku işleminden önce hangi durumda olduğunu size hatırlatacak çeşitli bayraklar burar. ATmega uyku modunda yalnızca 0.1 uA değere sahip bekleme akımı çeker.
5V Voltaj Regülatörü: Entegresi sabit 5 volt gerilim almamızı sağlayan bir devre elemanıdır. bu devre elemanımız 3 bacaklıdır.1. bacağı yüksek volt girişi, 2. bacağı GND ve 3. bacağı 5 volt çıkışıdır.
16MHz Kristal Osilator yada Seramik Rezonatör: Kare dalga veya üçgen dalga dendiği zaman akıllara genellikle osilatör elemanı gelir. Gömülü sitemlerde, elektronik devrelerde bu dalga şekillerini osilatör yardımıyla elde ederiz. Osilatör, bir yükselteç yardımıyla verdiği çıktıyı girdi olarak geri alır. Bu duruma pozitif geri besleme denirken, bu sayede sinyal her seferinde kendini yenilemiş olur.
SRAM: SRAM, İngilizce Static random access memory kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe’de Durağan Rastgele Erişimli Bellek anlamına gelmektedir.
SRAM; Her bit depolamak için tek şeritli dayanma devrelerinin kullanıldığı yarı iletken bellek türüdür.
S harfi belleğe güç verildiği sürece belleğin içeriğini koruduğunu belirtir.
EEPROM: EEPROM (Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory) kelimesinin baş harflerinden türetilmiştir. Türkçe olarak çevirdiğimizde; Eletriksel olarak Silinebilen Programlanabilien ve Sadece Okunabilen Hafıza demek oluyor. Bu hafıza alanına programımız işlerken müdahale edebiliyor, okuyabiliyor veya üzerine yazabiliyoruz. Ayrıca güç kesintisi ve reset olaylarında bu bölgede ki veriler silinmiyor. Ram belleklere göre çok yavaş çalışan bu bölgede sadece 2KB bir bilgi saklayabiliyoruz, harici eepromla ile bu sayıyı yükseltmek mümkün fakat fazla hafızaya gereksinim duyuyorsanız Flash Bellek – SD Kart kullanmak daha mantıklı.
Yorumlar
Yorum Gönder