ENDÜKTİF SENSÖR NEDİR ? NE İŞE YARAR ? BAĞLANTISI NASILDIR ?
ENDÜKTİF SENSÖR NEDİR ?
Endüktif sensör, belli bir curs mesafesindeki metal cisme yaklaştığında manyetik alanını etkileyen ve çıkış sinyalini değiştiren aktif bir sensör çeşitidir. Diğer sensörlere göre bu sensörün ayırt edici özelliği sadece metaller ile etkileşime girip algılama yapmasıdır.
Kullanılacak alana göre çapı doğrultusunda sabit bir zemine, üzerinde bulunan somunu ve kendi yapısının üzerindeki açılmış dişlere göre bağlantısı gerçekleştirilmelidir.
Çapları M5, M8, M12, M18 ve M30 dur. Sensör çapı büyüdükçe algılama mesafesi de artar. Alanın sınırlı olduğu uygulamalarda küçük boyutlu sensörler kullanılırken, daha uzak mesafeden algılama istenirse daha büyük çaplı ve boyutlu sensörler kullanılır. Standart seri bir M5 endüktif sensör 1-2mm mesafeye kadar algılama yaparken, standart bir M30 endüktif sensör 15-20mm mesafeden algılama yapabilir.
Aslında sensörün önemli özeliklerinin şekillendiği bölümde burasıdır. Sensör çıkış birimleri dört gruba ayrılır.
- NPN çıkış: Manyetik alana giren metal cismi algıladığında çıkış ucundan Negatif (-) sinyal çıkışı veren sensördür.
- PNP çıkış: Manyetik alana giren metal cismi algıladığında çıkış ucundan Pozitif (+) sinyal çıkışı veren sensördür.
- NC çıkış: (Normally Close) Sürekli PNP veya NPN çıkış veren herhangi bir cisim gördüğünde ise çıkışı “0” volta düşen çıkış türüdür.
- NO çıkış: (Normally Open) Çıkış voltajı sürekli “0” voltta olan, herhangi bir cisim gördüğünde ise çıkışı 24 volt olan (besleme voltajını 24volt baz alıyorum) çıkış türüdür.
Yorumlar
Yorum Gönder