FOTOSEL NEDİR ? ÇEŞİTLERİ NELERDİR ? BAĞLANTISI NASIL YAPILIR ?
FOTOSEL NEDİR ?
FOTOSEL ÇEŞİTLERİ
Karşılıklı tip fotosellerde, verici ve alıcı olmak üzere iki farklı birim mevcuttur. Vericiden çıkan ışık alıcıya yönlendirilir. Eğer ışığın alıcıya ulaşmasını engelleyen herhangi bir cisim varsa, sensör bu durumu hissederek çıkış üretir.
Şeffaf cisimlerde emin olmayan algılamaya, mat cisimlerde ise emin algılamaya sahiptir.
Cisimden Yansımalı Sensörler:
Cisimden yansımalı fotosellerde ise belirli bir algılama mesafesi vardır. Bu mesafe içersine bir cisim girdiği anda, sensörden çıkan ışık cisme çarparak tekrar geri yansıyacak ve algılama alanında bir cisim olduğu belirlenmiş olacaktır.
Cisimden yansımalı sensörlerin de bazı dezavantajları vardır. Cisimden yansıyan ışığın değerlendirilmesi ve algılanması nedeniyle, cismin algılanması büyük oranda cisim yüzeyinin özelliklerine bağlıdır. Karşılıklı ve reflektörlü sensörlere göre olası maksimum algılama mesafesi daha kısadır.
Yansıtıcılı Sensörler (Reflektörlü Fotosel):
Reflektörlü fotosellerde (yansıtıcılı sensörlerde), fotoselin karşısına bir reflektör (yansıtıcı) yerleştirilir ve sensörden çıkan ışık bu reflektöre çarparak geri yansır. Sensör ile reflektör arasına herhangi bir cismin girmesi durumunda, ışığın bu yansıması kesintiye uğrayacağından çıkış verir ve cisim algılanmış olur. Verici ve alıcı tek bir birimde toplanmıştır.
Şeffaf cisimlerde emin olmayan algılamaya, mat cisimlerde ise emin algılamaya sahiptir. Yansıtıcı cisimlerde de yine emin olmayan algılamaya sahiptir. Yalnızca polarizasyon filtresi olan sistemlerde yansıtıcı cisimler de algılanabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder